Artikel

Tuffaste berget som en cyklist kan klättra i Italien

Uppstigningen till Mortirolo anses vara det tuffaste berget som en cyklist kan klättra i Italien.

Många professionella cyklister anser att det är den svåraste av de tre stora turerna (Tour de France, Giro d’Italia och Vuelta a España). Den colombianska klättringslegenden Lucho Herrera (1991) kallade den ”Europas drottning av klättringar” och för många cyklister är den här sträckan, med all rätt, en viktig bit av cykelhistoria som många drömmer om att få uppleva.

Om du ska ta dig an det här heliga cykelmonstret, utomhus eller inomhus, kommer här några värdefulla tips som kan hjälpa dig i din förberedelse.

Relaterade produkter
SKILLBIKE

TechnogymSKILL LINE - SKILLBIKE

Läs mer

LUCA, EN AMATÖR MED IMPONERANDE VÄRDEN

Om det för proffs är helt normalt att förbereda etapper där lutningen är en del av en längre sträcka, är det en unik tillfredsställelse för en amatör att prestera i en utmanande uppförsbacke.
Luca, en italiensk amatör, på andra plats totalt i Strava och nu en idrottstudent i Milano och en triathlonentusiast, förklarade för oss hur han kom till denna prestationsnivå. ”När jag var under 23 hade jag lägre värden jämfört med idag, också för att jag började cykla sent”, säger han.
Mortirolo är en bekant miljö för Luca, hans mormor bor i Sondalo som är nära området. Han hade en bra tid vid sitt första försök, sedan försökte han igen och lyckades nå toppen av stigningen på drygt 46 minuter och 23 sekunder. ”Jag gillar att först få uppleva allt på riktigt, att bara kasta sig in i det. Det är som arbetslivserfarenhet, det är vad jag gillar att göra, så på sommaren spenderar jag mycket tid på
cykeln och träningen. ” Minst 20 timmar i veckan på cykeln i juli och augusti, vanligtvis ensam eller med få personer som klarar av att hänga med.

Bland de råd han gav oss är att man måste hålla ett konsekvent tempo (output) under hela stigningen för att inte bli överväldigad.
”Jag har varit ganska stadig under hela tiden” förklarar han, ”om du börjar för hårt riskerar du inte klara det”. Jag visste värdet från föregående år, 385 watt i cirka 40 minuter med en kroppsvikt på 67 kilo. Jag bestämde mig för att köra på 395 watt. Imponerande värden för ett proffs och ännu mer för en amatör med en otrolig FTP. ”De första 23 minuterna vid 398 och de återstående 23 lite långsammare, vid 390 ”.

Det här värdena motsvarar en professionell cyklist, men det finns en anmärkningsvärd skillnad mellan amatörens prestationer som fokuserar på klättringsetappen och den hos ett proffs som klättrar Mortirolo under Giro. ”Professionella idrottare på hög nivå slår mig, ett proffs som Nibali eller de som tävlar i Giro kan prestera precis lika bra efter två veckors tävling och 150 kilometer i etapper”.

Höjdfaktorn påverkar också, med hela andra hälften på över 1 300 meters höjd börjar hypoxi kicka in. ”Under andra halvan, speciellt de sista tre kilometerna, sjunker lutningen lite från första halvan, då kanske man kan hålla lite högre watt på grund av det ”. Inomhusträning, förklarar han, är nyckeln till att hålla takten under långa sommarturer.

Att träna inomhus är ett måste, men för Luca var det viktigt att träna nära Mortirolo under ett längre antal timmar under veckan när vädret tillåter, som det är på sommaren. ”Träning i hög höjd kan vara bra, i Valtellina finns det många stigningar på över 1 500 m”. För att vara 100% effektiv är näring under klättringen också grundläggande. “Att äta något eller införa kolhydrater med snabb frisättning som maltodextrin är viktigt”

UTMANA DIG SJÄLV PÅ MORTIROLO BÅDE UTOMHUS OCH INOMHUS

Under de senaste månaderna har många av oss varit tvungna att avvika från våra traditionella träningsrutiner. Många utomhuscyklingsfanatiker har hittat sätt att få sin dos svett inomhus.

Relaterade produkter
SKILLBIKE

TechnogymSKILL LINE - SKILLBIKE

Läs mer

Om du föredrar en inomhuscykel för din träning med Rouvy, är Skillbike den enda smarta cykeln på marknaden med riktiga växlar som gör det möjligt för cyklister, triathleter och cykelentusiaster att få uppleva en autentisk utomhuskänsla. När det gäller virtuell cykling, erbjuder Skillbike kompatibilitet med både Rouvy och Strava. Du får all viktig information i realtid under din träning på den anslutna 7-tums pekskärmskonsolen.