Artikel

Rodd är den nya Spinningen

Kontakta oss

 

Spinning eller inomhuscykling i grupp idag är det närmaste ett disco från 1991 du kommer, nykter dessutom.

Skämt åsido, cykelgruppträning har utvecklats till närmast en folkrörelse på olika platser runt om i världen. Dessutom ser vi att formatet utvecklas till att innefatta både on demand klasser och streamade pass. Men det ser ut som att roddträning snart tar över…

Powered by Technogym

Förra året öppnade Storbritanniens första dedikerade roddstudio, Engine Room. Det är PT Chris Herons, som tillsammans med den olympiska roddaren Matt Tarrant är upphovsmän till nya konceptet. Nu råder det ingen tvekan om att vi snart kommer att få se fler och fler roddstudios på marknaden.

Redan 2018 spådde vi att att en av de största trenderna 2019 skulle bli renodlade roddstudios eller HIIT-hybrider med rodden som ett centralt redskap. Vi hade delvis rätt, flera har etablerat sig och vi vet att fler är på gång. Vi vågar påstå att 2020 är roddens år, trots den exponentiella utvecklingen inom både löpklassformat och cykelformat.

Rodden i centrum

Studios som Metabolic London, Acid Training i Stockholm och Crew Rowhouse i Kanada är redan etablerade på sina resp. marknader. Det är den här typen av HIIT Boutique Studios som har banat väg för roddtrenden, eftersom just roddträning är en sån viktig beståndsdel i deras verksamhet.

Sedan ett par år tillbaka finns Row House i New York, en av de första renodlade roddstudios i världen, men vänta ett tag… hur började allt?

Relaterade produkter
SKILLROW

TechnogymSKILL LINE - SKILLROW

Läs mer

Redan 1999 började rodden användas flitigt inom CrossFit, det var också CrossFit som startade megatrenden HIIT i medelstora grupper. Det dröjde dock ända fram till 2011 innan CrossFit var på allas läppar i Sverige. 2012 började alla snacka om fenomenen Soulcycle och Orangetheory Fitness. Plötsligt, 2013-2015 insåg branschen att fler och fler s.k. boutiquestudios etablerades. Allt började med att CrossFit även startade hela garagegym-trenden och nu hörde man begreppet ”Boutique Fitness” för första gången.

Åren 2016-2017 tillhörde Barry´s Bootcamp och 2018 var året då massor av olika ”Barry´s kopior” med olika fokus, som ex. boxning – likt Rumble, såg dagens ljus.

Ärligt, hur skoj kan det vara att ro och bara ro i 45 min?

Riktigt skoj faktiskt, eftersom dagens digitala transformation och tekniska utveckling gör det möjligt att skapa en helhetsupplevelse aldrig tidigare skådad. Det är just allt detta sammantaget som gör Engine Room riktigt vassa. De mixar ihop grenspecifik träning och state of the art Skillrows från Technogym. Med schysst inredning, bra ljud, designat ljus, grymma tränare och en friktionsfri digital upplevelse som sträcker sig långt utanför studions fyra väggar.


Kommer detta att slå? Kommer roddspecifika studios bli morgondagens kassako?

Det är för tidigt att säga men en sak är säker, många kommer att misslyckas. Så är det alltid med trender, då många känner sig motiverade till att äntligen göra verklighet av sina drömmar och läser av trendsignalerna på marknaden som en indikation på rätt tajming.

Att driva träningsverksamhet kräver kunskap, uthållighet och väl genomtänkta affärsmodeller, kom ihåg det så kommer du långt.
Är du sugen på att veta mer och få raka besked gällande vad som krävs för att driva en lönsam träningsverksamhet?
Hör av dig, vi hjälper dig gärna bortom allt som berör träningsutrustning.