Så ska han klara maraton på under tre timmar

I dagens samhälle är tid en värdefull resurs, samtidigt som den svenska befolkningen står inför en utmaning där majoriteten inte når upp till myndigheternas rekommendationer för fysisk aktivitet. Forskning visar tydliga samband mellan prestation, inkomst och fysisk aktivitet, vilket sätter fokus på en viktig fråga: Hur kan vi balansera våra ambitioner inom träning och karriär utan att den ena går på bekostnad av den andra?

Att idrotta på elitnivå är som ett heltidsarbete och kräver en betydande mängd tid, planering, handledning, kunskap och disciplin. Det sägs ofta att det tar cirka 10 000 timmar av träning för att bemästra en färdighet på elitnivå. TC Høiseth, även kallad ’TC’, är verksam som partner i Antlers Globala Kapitalteam och en person som verkligen lyckats kombinera arbete och träning genom att tydligt prioritera detta  i sin vardag.

Tydliga, konkreta och realistiska mål

 

TC har satt upp konkreta och mätbara mål, och i sin dagliga träningsrutin prioriterar han både kondition- och styrketräning. Hittills är hans bästa resultat 1,28 h på halvmaraton och 3.06 h på maraton. Målet han nu satt upp är att springa halvmaraton på 1.25 h och maraton på under tre timmar. För att nå sina mål har han satt delmål på kortare distanser, vilket gör att han hela tiden kan följa hur han ligger till.

 

En fråga många ställer sig är hur man kombinerar träningen med en hektisk vardag men mycket resande? Under de senaste 12 månaderna har TC tillbringat 142 nätter på hotell, och under denna tid har han också sprungit halvmaraton på 1.28 (Köpenhamn) och maraton på 3.15 (Chicago). TC förklarar att tydliga och mätbara mål ofta fungerar som en inre drivkraft. För att få framsteg krävs en metodisk strategi, och för TC har det hjälpt att ha bra stöd runt omkring sig för att utforma de strukturerade träningsplaner. På detta sätt har det blivit mycket lättare att genomföra träningspassen även i en hektisk vardag, samtidigt som han kan mäta sin egen utveckling över tid. Det finns flera likheter mellan TC:s tillvägagångssätt i träningen och i arbetslivet, och för att följa sin utveckling över tid har teknologi och biofeedback från Technogym spelat en central roll.

Teknologi som ger resultat

 

Biofeedback-teknologin ger värdefull information om hur kroppen svarar på träningen, vilket gör att du kan justera intensiteten och tekniken under passet. Med den avancerade teknologin i löpbandet Technogym Run får TC full kontroll över viktiga aspekter av löptekniken, såsom hastighet, steglängd och puls. All data presenteras tydligt på en stor skärm, och TC får kontinuerlig återkoppling i realtid.

Genom de biometriska mätningarna kan TC upptäcka områden för förbättring och göra eventuella justeringar i löptekniken under passets gång. Inför varje pass loggar TC in på träningsutrustningen genom att skanna en QR-kod, och efter träningen får han full överblick över passet och resultaten i Technogym-appen. Oavsett om TC tränar hemma, utomhus, på ett gym eller på ett hotell utomlands, kan han enkelt logga sina träningspass. Därför väljer TC alltid hotell som är utrustade med Technogym-utrustning när det är möjligt.

”Hur designen på träningsutrustning har utvecklats de senaste åren är helt fantastisk, inte minst kombinationen av kvalitet och design. Hur utrustningen ser ut, rent visuellt, har lett till att den blir som en möbel, och något jag tycker är coolt nog att ha i vardagsrummet, som en del av hemmet. Det blir helt enkelt en del av inredningen.”

 

– TC Høiseth

TG Run

TG Ride

 

TG App

Skillrow

Hur det började

 

Intresset för löpning började till stor del som ett covid-projekt, och skulle senare leda till hans första maraton. Inför det första loppet kämpade han med en lårskada och tvivlade starkt på om han skulle klara av att fullfölja loppet. Men, efter att ha passerat halva sträckan var tempot fortfarande högt, pulsen var inom de gränser han hade definierat, och när han kände att han skulle kunna klara det på under 3.10 h insåg han att detta lopp skulle gå bra.

Den känslan kallas ofta för ”Runners High”, och upplevelsen skulle senare leda till en mer pulsbaserat tillvägagångssätt till träningen. För att närma sig sina mål har han anpassat ett träningsprogram som är både varierat och effektivt, och som i stort sett, med undantag för helgens långpass, kan genomföras inom en timme. En av de absolut viktigaste sakerna inom träning är kontinuitet. Därför är korta och effektiva pass väsentliga för att ha en låg tröskel för att genomföra träningen under en hektisk arbetsdag. Kortare pass har resulterat i snabbare framsteg, och idag har TC satt upp målet att springa maraton på under tre timmar.

Arbete, resor, tidszoner och träning

 

TC tränade hårt inför maratonet i Chicago 2023, och fem veckor innan såg allt ut att gå som planerat. Löppassen var bra, och han hade några solida testlopp både på löpbandet och utomhus. Men bakslaget skulle komma och plötsligt en dag kändes benen inte lika lätta och han hade svårt att kontrollera pulsen. Resultaten uteblev, och vid den här tiden blev det till och med ansträngande att gå i trappor. Det kommande halvmaratonet i Köpenhamn genomfördes med en genomsnittspuls på 185, och samma sak hände senare i Chicago.

 

Den totala belastningen blev för hög, och resande genom olika tidszoner kombinerat med för lite sömn och dålig återhämtning ledde till att kroppen inte längre svarade som önskat på träningen. Detta understryker vikten av återhämtning och en balanserad inställning till träning.

Ett varierat träningsprogram

 

Varierad träning är avgörande för att utmana olika muskelgrupper och skapa en balanserad träningsrutin. Detta kan leda till snabbare framsteg, ökad styrka och en minskad risk för skador. TC förbereder sig inför Berlin Marathon på Technogym Run, ett löpband som erbjuder varierade program för både långdistans och intervaller. På Technogym Run kan TC välja mellan slädfunktion, varierande lutning och förinställda träningsprogram för att behålla sin motivation. TC kombinerar ofta längre löppass med Netflix-serier på den 32-tums skärmen, och intervallerna är ofta förinställda på löpbandet.

”Denna gång kommer fokus även att ligga på att inkludera de lite lättare passen, som bidrar till att bygga upp energireserverna.”

 

– TC Høiseth

Hur man kombinerar karriär- och träningsmål?

 

TC lever ett liv fyllt av hektiska arbetsdagar på Antler, där han de senaste tre åren har varit partner i deras globala kapitalteam. Vardagen är kombinerad med ambitiösa mål inom maraton och andra distanser, och många kan kanske tycka att det är en utmaning att sätta höga mål både inom träning och yrkesliv. För dem som tycker att detta är svårt är TC Høiseth både en inspirationskälla och ett exempel på hur det kan uppnås.

 

Balansen mellan feedbackteknologi, dedikation till träning och en stark support från nära och kära har lett till att han har lyckats både i arbetslivet och som en hängiven löpare. Med tydliga mål för framtiden och en passion för att utmana sig själv fortsätter TC mot nya höjder.

 

Vilka är dina mål för 2024? Följ i TC:s fotspår och uppnå dina mål med Technogym!

Är du intresserad av att veta mer?

Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig.

Bilder: Truls Qvale

 

Källor:

Metelski, 2020 “PHYSICAL ACTIVITY AS A PREDICTOR  OF CAREER SUCCESS” Humanities and Social Sciences. 

Carlson, D.S., Grzywacz, J.G., Ferguson, M., Hunter, E.M., Clinch, C.R., Arcury, T.A., 2011. 

Health and turnover of working mothers after childbirth via the work–family interface: An analysis across time. Journal of Applied Psychology 96, 1045–1054. 

Pronk, N.P., Kottke, T.E., 2009. “Physical activity promotion as a strategic corporate priority to improve worker health and business performance”. Preventive Medicine 6. 

GR Hunter, RL Weinsier, MM Bamman & DE Larson “A role for high intensity exercise on energy balance and weight control” 1998

The Relationships between Physical Activity and Life Satisfaction and Happiness among Young, Middle-Aged, and Older Adults

Mckenna, Field & Coulson 2009 “International Journal of Workplace Health Management ER 

Success & exercise:

https://www.cnbc.com/2016/11/29/7-habits-of-highly-successful-people-from-a-man-who-spent-5-years-studying-them.html 

10k hours rule

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4662388/#:~:text=Throughout%20his%20book%2C%20Gladwell%20repeatedly,at%20least%2010%20000%20hours

s-ska-han-klara-maraton-p-under-tre-timmar-qicraft-sweden