Nyhet

Technogyms grundare Nerio Alessandri på besök i Sverige för första gången

TextNorberto Lacourt

FotoNorberto Lacourt

Nerio Alessandri föddes i Cesena, Italien, den 8:e april 1961.Efter att ha utbildat sig till industridesigner, grundade han Technogym 1983, endast 22 år gammal. Idag är Technogym världsledande inom träning, hälsa och rehabilitering.

Den första gymutrustningen konstruerade och byggde han i sitt eget garage. Detta var resultatet av hans entusiasm för sport, hans färdigheter som designer och hans passion för design.

Wellness

I början av 90-talet definierade Alessandri begreppet “Wellness”, en livsstil som syftar till att förbättra livskvaliteten tack vare regelbunden fysisk aktivitet, hälsosam kost och en positiv mental attityd. Ett djupt rotat italienskt koncept vars rötter kommer från det gamla romerska ordspråket “mens sana in corpore sano” (En sund själ i en sund kropp) och som mycket snart etablerade sig på marknaden som utvecklingen av det amerikanska begreppet “fitness”.

I dag är Technogym världsledande inom området Fitness och Wellness-lösningar och har utrustat 80 000 hälsocenter och över 300 000 bostäder runt om i världen. Det beräknas att cirka 50 miljoner människor använder Technogymprodukter varje dag. Företaget sysselsätter cirka 2 300 personer i 14 kontor i Europa, USA, Asien, Mellanöstern, Australien och Sydamerika. 90% av det som tillverkas exporteras  till över 100 länder.

Aldrig besökt Norden

Trots att Nerios schema mestadels består av affärsresor till världens alla hörn, hade Nerio fram tills hans ankomst, aldrig besökt något av de nordiska länderna. Att få till ett besök har varit en lång process av diskussioner, avstämningar, datumkoll, förbereda agenda och mycket annat som sker bakom kulisserna.

Slutligen landande han på Arlanda sent på kvällen tisdagen den 11 juni.
Dagen efter var minutiöst planerad och började tidigt med en rundvandring på kontoret i Solna för att hälsa på personalen och ställa många nyfikna frågor.

Han fick bl.a. möjlighet att ge feedback på en ritning över ett nytt företagsgym som snart skulle visas för en kund. Interagera med en av våra unga tekniker som tillhör hans favoritmålgrupp “millennials” och besöka vårt reservdelslager som han gav två tummar upp av två möjliga, med orden “exemplariskt”.

Han tog entusiastiskt bilder på lagret och berättade att just reservdelslager är något de nyligen hade diskuterat på ledningsnivå. Han tycker att alla kontor runt om i världen borde skärpa sig gällande utseende och organisation och att Sverige föregår med gott exempel, något han ville använda som referens.

Efter rundvandringen, som drog ut på tiden p.g.a. hans nyfikna natur, höll han ett föredrag för alla anställda. Nerio Alessandri är en passionerad man men ett utomordentligt öga för detaljer. Man kan säga att han nästintill är besatt av att varje liten detalj ska stämma och kännas rätt. Inte bara gällande produkter och tjänster, utan också kommunikation och budskap.

CLUB 4.0

Han pratade bl.a. om hur teknologi har förändrat våra beteendemönster och därmed också hur vi ser på hälsa. Nerios fokus på framtidens konsumenter är något vi också tydligt ser i hur Technogym har utvecklat sina senaste produkter, format och tjänster. Mycket kommer att handla om den enskilda individen i framtiden, alla är konsumenter, även gym och studioägare.

“Detta är något vi måste möta upp och skapa lösningar för. Det gör vi genom vårt nya  Club 4.0 koncept”, sade han på ett energiskt sätt.

Det är också väldigt tydligt att förändring långt ifrån skrämmer denna karismatiska entreprenör, tvärtom, han välkomnar det på ett sådant sätt att ordet “förändring” i sig självt är en viktig beståndsdel i Technogyms grundläggande strategi.

Förändring är nödvändigt för att utvecklas. Vi måste lära oss att omfamna förändring istället för att se det som ett hot. Den snabba teknologiska utvecklingen kan vara mycket utmanande, samtidigt är det just den som ger oss oändliga möjligheter.

Nerio Alessandri

Resten av dagen bestod av lunch med några av våra kunder, besök hos några andra kunders anläggningar och en spontanfika med ingen mindre än Petter Stordalen.
Passande nog råkade Nerio bo på samma hotell som Petter och när ansvariga på hotellet hörde vem Nerio är ville de försöka sy ihop ett kort möte på ca 30 min.
Efter en del justeringar i bådas scheman möttes de till slut i lobbyn på hotellet At Six. 

Resten är historia, båda delar sin passion för träning och hälsa men också för design och detaljer. Ca en och en halv timme senare fick de slita sig från varandra för att springa iväg till sina nästa åtaganden.

Vi är oerhört glada över att ha fått möjligheten till detta besök. Det är tydligt att Nerio Alessandri under snart 36 år har byggt ett företag med en mycket stark kultur som i grunden står fast vid att göra allt i sin makt för att skapa en hälsosammare värld.

Besöket rankar han högt bland sina turer till olika återförsäljare och egna kontor runt om i världen då han ser Norden som en mycket viktig region för Technogym, nu och i framtiden.

Extra material

Förresten… vi fick tid för en kort videointervju som vi snart kommer att publicera, håll öron och ögon öppna.
Han  pratar bl.a. mer ingående om tränings -och hälsobranschens framtida utmaningar och möjligheter. Dessutom ger han sina tre bästa entreprenörstips.

Detta vill du inte missa, följ oss på Instagram, Facebook, Linkedin och Youtube och stay tuned!