Artikel

Träningstrender 2024

TextCaroline Wallander

FotoTechnogym

Bärbar teknologi, fokus på företagshälsa och träningsprogram för äldre är bland de ledande träningstrenderna för 2024

Varje år inleds med en våg av nyårslöften, särskilt gällande träning. Många är motiverade att påbörja eller förbättra sina träningsrutiner. Det är därför intressant och viktigt att förstå de trender som kommer att forma träningsbranschen under de kommande månaderna.

American College of Sports Medicine (ACSM) har nyligen publicerat sin undersökning ”2024 ACSM Worldwide Fitness Trends”, som ger insikter om kommande trender inom hälso- och träningsbranschen. Den årliga undersökningen, lanserad 2006, syftar till att vägleda investeringar och hålla yrkesverksamma i framkant av marknaden. Rapporten för 2024 kombinerar data från två undersökningar;  ”ACSM’s Worldwide Fitness Trends” och ”Fitness Trends from Around the Globe”, för att förutspå de 20 främsta träningstrenderna globalt.

Nedan följer de trender som ACSM identifierat och hur Technogym kan hjälpa dig att möta dem genom vår utrustning och våra träningslösningar.

De 10 viktigaste träningstrenderna för 2024 enligt ACSM

 1. Bärbar teknik
  Bärbar teknik, som smartwatches och aktivitetsmätare, förblir dominerande för att samla in personlig data och motivera användare. Technogym möter denna trend genom att synkronisera Apple Watch och andra enheter med vår konditionsutrustning eller Mywellness-plattformen för en helt uppkopplad träningsupplevelse.

 2. Företagshälsa
  Inom näringslivet har hälsopromotion blivit en ny trend, möjligen påverkad av arbetsförhållandena under COVID-19. Företag fokuserar nu mer på att främja de anställdas välbefinnande genom olika aktiviteter och förmåner. Technogym har en nära relation med den växande företagsmarknaden och har alltid varit en stark förespråkare för fysisk och mental hälsa inom näringslivet. Hälsoprogrammet ’Working 4 Wellness’ integrerar träning, balanserad kost och medicinska undersökningar för de anställda och har resulterat i positiva hälsoresultat.

   

 3. Träningsprogram för äldre/seniorer
  En växande äldre befolkning ställer nya krav och förväntningar på dagens träningsutbud. Här finns en enorm potential, förutsatt att faciliteterna möter deras behov. Centrala element är guidade övningar och individanpassad träning, vilket kan förenklas genom investering i utrustning som tar hänsyn till deras fysiska förutsättningar.

  Biocircuit, Technogyms automatiserade cirkelträningskoncept, är idealisk för seniorer tack vare sina guidade program som ger en engagerande upplevelse som inte kräver några justeringar eller väntetid eftersom övningar, arbetsbelastning, arbets-/viloförhållande och tempo har definierats och integrerats i det personliga programmet.

 4. Träna för viktminskning
  Att ha hälsosamma kostvanor och hålla sig aktiv är avgörande för viktminskning.
  Technogym Live-konsolen erbjuder ett brett utbud av träningsalternativ, inklusive specifika program för viktminskning. Technogym Live finns tillgänglig på Technogyms konditionsutrustning och ingår även i utbudet för styrketräning (Biostrength, Selection Line och Pure Line).

 5. Återbetalning för träning
  Förändringar i dagens riktlinjer gör det nu smidigare för yrkesverksamma att begära återbetalning från försäkringsbolag. Technogym inledde 2007 initiativet ’Exercise is Medicine’ för att främja fysisk träning som en form av medicin vid olika sjukdomar.

 6. Anställa utbildad träningspersonal
  I dagens samhälle har träning, hälsa och välbefinnande blivit en viktig prioritering för människor. Vi söker efter kvalitet och professionella tjänster. Technogym har alltid investerat i träning och utbildning genom sitt Wellness Institute, en professionell akademi som ägnar sig åt att utbilda tränare och operatörer i branschen.

 7. Mobilapplikationer
  Applikationer på smartphones har varit ett positivt bidrag till tillgängligheten av fysisk aktivitet, med ett brett utbud av träningsprogram.

  Technogym-appen erbjuder personliga träningspass med video on-demand, vilket ger användare tillgång till skräddarsydda träningsupplevelser när som helst och var som helst: vare sig de är på gymmet, hemma, på hotell eller på jobbet. Genom att kombinera vetenskaplig forskning och AI skapar appen skräddarsydda precisionsprogram för olika träningsmål. Appen ger också inspiration gällande hälsosamma matvanor, träningstips, trender, mindfulness m.m.

 8. Träning för mental hälsa
  Allt fler strävar efter att förbättra sin mentala hälsa genom fysisk aktivitet. Technogyms vision har sitt ursprung i det forntida latinska ordspråket ”mens sana in corpore sano” (en sund själ i en sund kropp). Ordspråket betonar Technogyms engagemang för sambandet mellan fysisk och mental hälsa samt upplevelsen av välbefinnande. Fysisk aktivitet är ett effektivt verktyg för att främja mental hälsa och stämmer överens med Technogyms holistiska syn på välbefinnande. Sammanhanget mellan fysisk aktivitet och mental hälsa är väl dokumenterat och utgör ofta människans mål i strävan efter en hälsosam och balanserad livsstil.

 9. Utveckling av ungdomsidrott
  Ökat engagemang bland unga människor inom idrott och fysisk aktivitet. Technogym Wellness Foundation har därför utvecklat ett ideellt socialt program kallat ”Play Wellness” för att ge barn träning  och uppmuntra till fysisk aktivitet genom lek.

 10.  Personlig träning
  Personliga tränare hjälper kunder i att definiera sina mål och skapa skräddarsydda träningsprogram. Technogyms Mywellness-plattform möjliggör för personliga tränare att hantera hela kundresan, oavsett om det är hemifrån eller på ett träningscenter. För de som inte har tillgång till Mywellness-plattformen kan Technogym App vara en utmärkt lösning för att erbjuda kunder ett brett utbud av on-demand-träningsupplevelser oberoende av deras plats.

  Dessa trender ger en tydlig bild av träningslandskapet 2024, där bärbar teknologi står i centrum, företag prioriterar anställdas välbefinnande och den åldrande befolkningen efterfrågar skräddarsydda träningsprogram. Tillsammans med övriga nämnda trender formar det branschens framtid.