Referenser

Grenspecifik träning för elithockeyspelare – Skill Performance med Finska KHL laget Jokerit

Fotoimage credit Jokerit

KHL laget Jokerit har satsat mycket på grenspecifik träning under deras försäsongsträning och klubbens fystränare, Hero Mali, har som huvudfokus att bibehålla och förbättra spelarnas maxstyrka och återhämtningsförmåga. Byggstenar som ger förutsättningarna för att hålla laget starkt och skadefritt under säsongen och en utmaning för alla elithockeyspelare.

Grenspecifik träning för elithockeyspelare

Jokerit är topprankade i finska hockeyligan och KHL. Uppbyggnadsträningen har gått väldigt bra under sommaren och hösten. Sedan Mali tog över Jokerits träning har laget fokuserat väldigt mycket på konditionsträning kombinerat med explosiv styrketräning.

I bagaget från föregående säsonger finns många vinster i KHL, som sätter ett bra utgångsläge för kommande matcher.
”En av våra andra stora tillgångar i laget är vår starka laganda”, säger Mali.

 

 

Förutsättningar för att hålla laget skadefri

”Skador hör tyvärr till vardagen när man har idrott och sport som yrke, därför är det oerhört viktigt att hitta en bra balans mellan träning och återhämtning och att investera i grenspecifik träning för att utveckla laget rätt. 

Det utmanade i att arbeta med ett lag är såklart att ingen är den andra lik. Laget består av en grupp olika individer, med  olika förutsättningar och nivåer.

För mig som tränare till ett lag i KHL är det oerhört viktigt att hitta sätt att arbeta med dem på både som grupp, men samtidigt också stimulera och utmana dem individuellt så att de utvecklas”, säger Mali.

 

 

 

”Något man också måste ta hänsyn till är variationen i lagets scheman. Lagträningen påverkas beroende på borta- och hemmamatcher och mängden träning varieras i förhållande till resorna”, fortsätter Mali.

”Exempelvis behöver de som får mycket speltid  få mer återhämtning och mindre belastning i träningen för att återhämtningen ska maximeras”, avslutar Mali.

 

 

Samarbete med Technogym

För ett och ett halvt år sedan startade Jokerit och Technogym ett omfattande samarbete med KHL laget Jokerit och deras nya träningsanläggning. Vi utrustade gymmet med produkter ur Technogyms serier SKILL LINE, Pure Strength och Selection Med.

Syftet med samarbetet har varit att skapa en miljö där fysträning anpassad för hockyspelare kan utföras på bästa möjliga sätt.

KHL laget Jockerit har en tydlig struktur i hur Technogyms produkter används för att ge så grenspecifik träning som möjligt; SKILLRUN och SKILLMILL används för att träna och förbättra deras explosivitet. För uthållighetsträning används främst SKILLROW och SKILLBIKE. Med SKILLTOOLS  får spelarna kompletterande utrustning för att träna upp spelarnas styrka, koordination, rörlighet och dessutom ge dem verktyg för aktiv återhämtning.

 

 

 

Technogyms proukter ur SKILL LINE-serien gör stor skillnad för Jokerits utveckling. Mali ser möjligheterna med att utveckla och träna laget på ett helt nytt sätt med hjälp av produkterna. Vi kommer att fortsätta följa Jokerits fysträning under hela KHL-säsongen. Vi önskar de lycka till och återkommer med uppdateringar.