Artikel

Från sjukhussäng till världsrekord på ett år

FotoTonje Lien Wold

Kontakta oss
Martin Rosqvist

Martin Rosqvist

Home Sales Specialist

070-971 21 72

Från sjukhussäng till världsrekord på ett år

Sofie Skancke Krauss dröm har länge varit att bestiga världens sju högsta berg, även kända som ”The Seven Summits”. Hon har bestigit Kilimanjaro och tog sig till baslägret på Mount Everest. Men då bröt coronaepidemin ut och hon var tvungen att avbryta försöket.

Sen, för drygt ett år sen, tog hennes liv en abrupt vändning. Hon pluggade då till veterinär och var på väg till en föreläsning när hon råkade ut för en olycka. Hon fick allvarliga skador och vägen tillbaka har varit tuff, både fysiskt och psykiskt. På grund av huvudskadorna från olyckan är det för närvarande för riskabelt för henne att vistas på hög höjd men det har inte hindrat henne från att fortsätta drömma. Hon beslöt sig därför för att bestiga ”The Seven Summits”,  43 313 meters klättring på ett löpband.

Relaterade produkter
SKILLRUN

TechnogymSKILL LINE - SKILLRUN

Läs mer

Sofie Krauss under världsrekordsförsöket på Technogym Skillrun.

Olyckan

Sofie hade på olycksdagen för drygt ett år sen, bestämt att cykla med en kompis till en föreläsning. Vid platsen där de skulle mötas skickade Sofie ett meddelande till vännen och det är det sista hon minns från den dag. Senare samma dag kunde man i tidningarna läsa ”cyklist påkörd i Ås”.

Sofie SK testimonial 1

“Att gå från att vara en aktiv och självständig student till att behöva flytta in hos sina föräldrar och behöva hjälp med absolut allt är en stor omställning. Då blir plötsligt de små ögonblicken av egen tid otroligt viktiga.”

Sofie Skancke Krauss

Sjukhusvistelsen

De fyra första månaderna efter olyckan tillbringade Sofie genom att åka fram och tillbaka till sjukhuset. Hon klarade inte av dagsljus, käken var bruten och munnen nästa igensydd. Hon hade förstås svårt att prata, äta och dricka. – Det är väldigt konstigt att tänka på att det var mitt liv för bara ett år sedan, säger hon.  När Sofie kom på fötter köpte hennes föräldrar ett löpband till henne. Detta placerades i ett mörkt rum, där de helt enkelt tejpade igen fönstren för att undvika det starka ljuset. Det tog inte lång tid innan hemmagymmet blev hennes mentala räddning, och tiden på löpbandet blev dagens höjdpunkt.

«Jag skulle säga att löpbandet räddade mig på flera sätt, även psykiskt. De fysiska skadorna man får av att bli påkörd av en bil är en sak, men de tyngsta är nästan de psykiska.

Sofie Skancke Krauss

Sofie Krauss under sitt världsrekordförsök.

Relaterade produkter
SKILLRUN

TechnogymSKILL LINE - SKILLRUN

Läs mer

Så föddes drömmen om ”The Seven Summits”

Naturen och framförallt bergen har alltid fascinerat Sofie. Hon kommer från en norsk-tysk familj, och var på sin första fjällresa när hon bara var två månader gammal. Hennes stora förebild i livet är hennes farfar ”Opa” (farfar på tyska). Han har under hela Sofies uppväxt berättat för henne om de bergsexpeditioner han gjort. ”The Seven Summits” var hans stora dröm. Inspirerad av sin farfar, bestämde sig Sofie för att hon skulle förverkliga hans dröm – och ta med honom på resan.

2018 besteg Sofie Kilmanjaro med en bild på sin farfar i ryggsäcken. Planen var att ha med en bild på ”Opa” på var och en av de sju bergsexpeditionerna. Hennes nästa destination var Mount Everest, och Sofie kom till baslägret med en bild på farfar i ryggsäcken, redo för att ta sig an sin andra bergstopp. Då bryter coronaepidemin ut och Sofie tvingas avbryta försöket. En besviken Sophie får återvända hem, men drömmen består.

Bild från då Sofie besteg Kilimanjaro.

”The Seven summits”

De sju topparna, ”The Seven Summits”, kallas de högsta bergstopparna på var och en av de sju kontinenterna. Dessa består av Mount Everest, Aconcagua, Denali, Kilimanjaro, Elbrus, Mount Vinson och Carstensz Pyramid. På grund av Sofies huvudskador är det nu för riskabelt för henne att bestiga dessa bergen i verkligheten, och det var så hon kom på idén om världsrekordet. – Det handlar om att se möjligheter snarare än begränsningar, man kan bestiga berg på många sätt, inte bara fysiskt utan också mentalt, förklarar hon.

Varje år sedan Sofie var liten har hon fått en Guinness Rekord-bok i julklapp från sin familj, och tillsammans med sin mormor ”Oma” har hon testat många världsrekord. Drömmen har varit att själv få inneha ett världsrekord. Efter olyckan fick Sofie perspektiv på livet och hon funderade på vad hon hade ångrat ifall livet tagit slut med den hemska olyckan. Svaret på den frågan blev ”The Seven Summits” och ett Guinness världsrekord.

Under sin träning inför världsrekordförsöket har hon kört ett pass vid 5-tiden på morgonen, innan föreläsningarna börjar, och sen ytterligare ett pass efter att skoldagen var slut.

På tiden 6 timmar och 16 minuter tog Sofie Skancke Krauss världsrekord i att bestiga «The Seven Summits» på ett löpband.

Nya studier och framtidsplaner

Sofie har idag bytt studieinriktning och läser för närvarande både till tandläkare och läkare. Hon har alltid haft  ett intresse för medicin och efter olyckan kände hon en enorm tacksamhet över att människor utbildar sig till just dessa yrken. – Om det inte hade varit för de här människorna hade jag inte varit där jag är i dag. De fick mig att inse att jag också vill arbeta med att rädda människors liv, säger hon.

Den stora drömmen är att bli expeditionsläkare på Mount Everests basläger och att sprida kunskap om livräddning.

Därför föll valet på Skillrun

Innan experimentet undersökte hon vilka löpband som var kvalificerade för att klara ett världsrekord, och valet föll på Technogyms Skillrun. Löpbandet kan användas med lutningar upp till 25%, och har en hastighet upp till 30 km/h. ”Jag började söka och jämföra olika löpband och fick reda på att det är Technogym som gäller om man ska ha ett löpband av högsta kvalitet. Jag ångrar absolut inte att valet föll på just Skillrun, avslutar Sofie.

Sofie SK testimonial 2

““Jag har lärt mig att ibland är de högsta bergen man måste bestiga inte nödvändigtvis fysiska. I bergen kan vädret växla snabbt, precis som i själva livet. Är vädret riktigt dåligt kan man inte bara ge upp. Man behöver hitta sätt att ta sig ur det. Jag hoppas att mitt världsrekord kan inspirera människor till att övervinna sina egna "berg". Inga bergstoppar är omöjliga att bestiga, ibland tar det bara lite längre tid att nå toppen.””

Sofie Skancke Krauss