Artikel

Varför högintensiv intervallträning (HIIT)?

TextBrian van den Brink

FotoTechnogym

Populära HIIT

Högintensiv intervallträning, High Intensity Interval Training (HIIT), har sköljt in över träningsvärlden under de senaste åren i form av träning som exempelvis CrossFit, cirkelträning och indoor running. I grund och botten handlar HIIT om att träna i intervaller och att göra det intensivt. Träningsformen är utmanande för hjärta, lungor och muskler.

 

Pulssystemet TEAMBEATS™ från Technogym

Varför har högintensiv intervallträning blivit så populär?

En bidragande faktor är att tiden är en begränsande faktor för den stora massan av vardagsmotionärer. Därför behöver träningen vara så effektiv som möjligt under de pass som man hinner få till. På grund av den höga intensitetsnivån är HIIT-pass oftast kortare än traditionella träningspass. Således hinner deltagarna få ut en hög träningseffekt trots att själva passet endast är ca 30–45 minuter.

Tidseffektiv träning med effektiva resultat

En del nyare studier visar på att ett kortare men mer intensivt träningspass många gånger kan ge en bättre träningseffekt än ett traditionellt träningspass under lägre intensitet. Kortare pass ger dessutom utövarna större möjligheter att hitta en plats för den viktiga träningen i det dagliga livspusslandet.

Multifunktionsbandet SKILLMILL™ passar perfekt i en HIIT-miljö

Finns det några risker med högintensiv intervallträning?

Precis som i övriga livet är en lagom dos av det mesta en bra utgångspunkt. Ett varierat träningsintag mår kroppen väldigt bra av. För en nybörjare är det en klokt att varsamt trappa upp träningen successivt. Detta för att kroppens muskler, leder och fästen ska hinna anpassa sig till belastningen samt för att minimera risken för skador.