Referens - Företag

Hos SEB har gymmet en positiv effekt på företagskulturen

FotoMari Hansen

Kontakta oss
My Allberg

My Allberg

Corporate Health Specialist

+46 736 14 56 00

Hos SEB i Oslo har gymmet blivit så populärt att de har fått bygga ut fyra gånger.

Men vad är det som gör att så många medarbetare vill tillbringa sin tid här?

Undersökningar visar att genom att underlätta för träning, med t.ex. gym på arbetsplatsen eller friskvårdstimme, får man fler medarbetare aktiva. När tiden inte räcker till är det ofta träningen som blir lidande. Som arbetsgivare borde detta vara ett av dina bekymmer. Dessutom visar ny forskning att regelbunden fysisk aktivitet har ett direkt samband med välbefinnande, arbetsprestation och allmän hälsa. På SEB har man satt upp detta på agendan och genom att ha en engagerad person som tar ansvar för gymmet och gemensam träning har SEB lyckats aktivera en stor del av sina medarbetare. Vi har installerat träningslösningar på flera SEB kontor i norden, de senaste på SEB i Oslo.

De olika färgerna på golvet visar var det tidigare stod väggar. Hela fyra gånger har SEB fått bygga ut gymmet eftersom fler och fler medarbetare använder det.

Ökat intresse för företagets gym

Här inne satt det tidigare personer och jobbade. Men vi har slagit ner vägg efter vägg, allt eftersom populariteten för gymmet har ökat. Något man också kan se om man tittar på de olika färgerna på golvet. Det började med en liten hörna med olika träningsredskap, men efter hand såg vi ett behov av att utöka med fler träningsmaskiner och mer hållbar och funktionell träningsutrustning. Byggnaden har cirka 400 anställda och alla har olika behov och önskemål för sin träning. Men i dag når gymmet ett brett spektrum av medarbetare. – Arnfinn Myhrer Kristiansen, ledare för företagsidrottslaget på SEB.

Genom att välja löpband med integrerad skärm har de kunna flytta dessa och ställa dom mot väggen, vilket frigjort mycket plats.

Varför investerade företaget i ett gym

SEB såg ett behov av att ge något tillbaka till sina medarbetare och skapa ett gemensamt engagemang som kunde bidra positivt till arbetsmiljön.

Här finns människor med väldigt hektiska och långa dagar, det är mycket jobb för många. Vi försöker hela tiden erbjuda de extra tjänsterna som gör vardagen för våra medarbetare lite enklare och lite bättre. Och samtidigt erbjuda de bästa förmånerna som gör oss attraktiva som arbetsgivare. Responsen på den senaste träningsutrustningen är uteslutande positiv och intresset för träningslokalen och efterfrågan på de gemensamma träningspassen ökar hela tiden. Dessutom har det en positiv effekt på företaget att medarbetarna är friska, mår bra och trivs på jobbet. – Arnfinn Myhrer Kristiansen, ledare för företagsidrottslaget på SEB.

Den senaste investeringen är fyra toppmoderna Skillrun löpband från Technogym. Lamellerna gör löpupplevelsen bekväm och mer naturlig, säger Arnfinn.

Enligt de anställda och praktikanterna på SEB är gymmet en av fördelarna med företaget.

”Tempot är högt och man jobbar mycket, men samtidigt för företaget mycket för att vi ska trivas på kontoret. Du kan t.ex. ta ett träningspass under dagen, eller vara med på gemensamma träningspass eller den veckovisa bootcampen. Är du med på den blir det garanterat träningsvärk.” – Sommarpraktikanter SEB.

Gemensam träning ger lojalitet och en positiv arbetsmiljö

Idag är det viktigare än någonsin att behålla arbetskraften och det är värdefullt för företag med lojala medarbetare. Lojalitet bidrar till ökad insats och engagemang och minskar risken för att medarbetare försvinner till konkurrerande företag.

I takt med att SEB har ökat sin träningsyta har de också utökat utbudet av friskvårdsaktiviteter. Idag erbjuder de allt från veckovisa yoga- och bootcamp-klasser, till möjligheten att träna med inhyrd PT, även på arbetstid. Erfarenheten visar att medarbetare som tränar tillsammans skapar starkare sociala band. Det gör att människor pratar mer tillsammans över hela organisationen och resultatet blir ett bättre och effektivare kommunikationsflöde i företaget.

Företagets gym har lyckats skapa en positiv arbetsmiljö, och en social gemenskap. Även om vi har 400 anställda i byggnaden sitter man gärna i ett litet team på fem till tio kollegor, men vi ser att gymmet har haft en positiv effekt på företagskulturen. Det ger en möjlighet att träffas på en annan arena, lära känna varandra och utbyta nyttiga erfarenheter över avdelningarna, säger Arnfinn. Dessutom har vi många aktiva pendlare som springer eller cyklar till jobbet, som uppskattar omklädningsrummen och duschmöjligheterna mycket. En egen handduksservice gör tröskeln till träning på jobbet ännu lägre.

Bild lånad från Finansavisen.no. Tidigare hockeyspelaren Anders Myrvold är känd för att ha tränat Oslos finanselit. Hans PT-tjänster är också ett populärt erbjudande hos SEB.

Relaterade produkter
SKILLRUN

TechnogymSKILL LINE - SKILLRUN

Läs mer

Ett gym som når alla anställda

Vi valde Technogym för att vi ser ett investeringsvärde i hållbara produkter med lite underhåll. Dessutom har de ett brett utbud av träningsredskap som är funktionella och som tillgodoser olika behov. Crosstrainers och roddmaskiner används flitigt i konditionsdelen och veckovisa bootcamps körs både med och utan träningsutrustning. Den senaste investeringen i Skillruns löpband har använts flitigt sedan de installerades. – Arnfinn Myhrer Kristiansen

När vi skulle byta ut de gamla löpbanden var valet relativt enkelt. Skillrun är så mycket mer än bara ett vanligt löpband. Dessutom har vi anställda som inte kan springa, men med de olika glid- och dragfunktionerna på Skillrun kan de fortfarande använda löpbandet. Vi såg även ett behov av ett löpband med integrerad skärm. Nu kan alla enkelt logga in på löpbandet genom att skanna QR-koden. Det finns många som vill vara uppkopplade medans de tränar, logga sitt träningspass eller helt enkelt uppdatera sig om nyheterna eller se sin favorit-tv-serie. Allt detta kan du med Skillrun, så det var enkelt att bestämma vilket löpband vi skulle investera i. -Arnfinn Myhrer Kristiansen.

Medarbetarna är ett företags viktigaste resurs, ändå svarar många svenska företag att de vidtar få åtgärder för att ta hand om sina medarbetares fysiska hälsa. Vill du titta på åtgärder som kan förbättra hälsan för dina medarbetare och bidra till en bättre företagskultur? Kontakta oss idag.