Referens - Hälsoföretag

Teknologi kan lösa rehabiliteringens framtida utmaningar

FotoTonje Lien Wold

Kontakta oss
Pär Risberg

Pär Risberg

Health & Medical Sales Specialist, Licensed Physiotherapist

+46 (0)703 33 36 45

Teknologi kan lösa rehabiliteringens framtida utmaningar

Tillgången på hälso- och sjukvårdspersonal kan i framtiden utgöra en utmaning för effektiv och högkvalitativ rehabilitering. Hur kan man förbereda sig för denna utmaning redan nu? Vikersund Bad och Rehabilitering valde en digital och AI-baserad träningsmaskinserie och träningskoncept från Technogym. Biocircuit hjälper företaget att ligga i framkant när det gäller utvecklingen.

Vikersund Bad Rehabiliteringssenter är Norges största och äldsta privatägda rehabiliteringscenter, specialiserat på områden som ortopedi, reumatologi, neurologi och behandling av muskel- och skelettsjukdomar. Företagets mål är att vara ledande inom rehabiliteringstjänster och erbjuda sina patienter de senaste och mest effektiva rehabiliteringslösningarna. Företaget beslutade att förnya sin verksamhet genom att införa Biocircuit-konceptet, en cirkelträningsmetod som bland annat effektiviserar fysioterapeuters tidsanvändning.

Ett av hälso- och sjukvårdens framtida problem är att vi inte kommer att ha tillräckligt med hälso- och sjukvårdspersonal för att hantera hälsoutmaningarna vi står inför. ’Där det är lämpligt rekommenderar vi att digitalisera och robotisera hälso- och sjukvården. Detta frigör händer, hjärnor och kompetens som är viktiga att använda”, förklarar Rune Stangjordet-Eger, Kvalitetschef på Vikersund Bad Rehabiliteringssenter.”

Optimera användandet av kompetens och minska personalkostnader

På Vikersund Bad blev man intresserad av Technogyms Biocircuit-koncept på grund av dess innovativa teknologi. Träningsformen som utnyttjar digitalisering kan anpassas efter olika patienters behov. Patienten genomför första träningspasset tillsammans med en fysioterapeut, och under passet fastställs inställningar och justeringar baserat på individuella mål och rörelsemönster. En styrketest utförs också i början, och resultaten dokumenteras. Vid nästa träningsomgång justeras alla inställningar automatiskt baserat på användarens egna testresultat. Eventuella problem eller begränsningar i rörelsemönstret som upptäcks under testomgången beaktas.

“Det är slöseri med tid att använda kvalificerade och erfarna fysioterapeuters tid på att justera sittplatser eller viktpaket på gymutrustningen. Biocircuit-konceptet kräver färre resurser i gymmet. Vår personal kan nu fokusera på att erbjuda bättre rehabiliteringstjänster på andra områden, eftersom de inte längre behöver övervaka träningen i gymmet.”

Rune Stangorjert-Eger
Kvalitetschef - Vikersund Bad Rehabiliteringssenter

Patienterna tränar oftare och mer självständigt

På Vikersund Bad hade man identifierat utmaningen med patienternas vilja att träna självständigt. Med det nya Biocircuit-konceptet har detta förändrats och patienterna är mer motiverade att träna på egen hand.

Effektiviteten i rehabiliteringsteknologin är viktig, men ännu viktigare är att patienterna blir entusiastiska över att träna självständigt. Våra patienter utför nu sina övningar i allt högre grad på egen hand och de tränar också mer. Detta har möjliggjort att vi kan betjäna flera patientgrupper samtidigt,” berättar kvalitetschef Rune Stangoert-Eger.

Här visas Biocircuit Leg Press. Foto: Tonje Lien Wold.

Träningsprogrammet i gymmet baserar sig på patientens aktuella behov och mål för rehabilitering. Det krävs inte längre lika stor expertis från alla anställda för att utforma träningsprogram, eftersom allt finns tillgängligt digitalt. I praktiken innebär detta att varje anställd på företaget kan ta med patienten till gymmet och guida dem i början av sin träningsresa när man använder Biocircuit-konceptet.

“I Biocircuit-maskinerna är alla inställningar och justeringar redan anpassade individuellt för varje patient. För patienten innebär detta en trygg och smidig träningsupplevelse där de inte behöver oroa sig för att göra misstag. En bra användarupplevelse ökar antalet träningspass. Tack vare systemets digitala teknologi har fysioterapeuterna alltid en övergripande bild av patienternas träning och dess förlopp.”

Rune Stangorjert-Eger
Kvalitetschef - Vikersund Bad Rehabiliteringssenter

 

Ett brett utbud av olika träningsprogram

Inom Biocircuit-träning finns det flera olika program att välja mellan. På Vikersund Bad har det vanligaste programmet varit excentrisk överbelastning, där belastningen ökas under den excentriska delen av rörelsen. Detta gör träningen skonsammare men ändå effektiv. Det finns också många andra alternativa program att välja mellan, till exempel program som stimulerar muskeluthållighet eller minskar belastningen under den excentriska fasen. Detta program passar bra som en introduktion till styrketräning och rörelseövningar.

Från patient till medlem

Patienterna på Vikersund Bad har möjlighet att fortsätta träna på Delta Training Center, som ägs av företaget, och köpa medlemskap i gymmet om de önskar. Genom att ta emot privatkunder kan företaget förbättra sina tjänster trots strama budgetar. Närheten till träningscentret uppmuntrar samtidigt patienterna att fortsätta träna efter rehabiliteringsperioden. Att träna på en plats som är bekant och trygg motiverar till regelbunden träning på lång sikt.

Träningscentret Delta, som är en del av Vikersund Bad Rehabiliteringscenter.

Det är värt att investera i teknologi

Vikersund Bad Rehabiliteringscenter har intagit en tydlig position när det gäller att vara ledande inom teknikområdet. På rehabiliteringscentret har de infört digital incheckning och registrering av patienter, samt andra digitala lösningar förutom gruppträningscirkeln Biocircuit. De använder också kommersiell spelteknologi i patientträningen genom program som finns tillgängliga på marknaden, så som Switch och Xbox, för att främja rörelse och aktivitet.

Varför Technogym?

Vikersund Bad Rehabiliteringssenter har använt Technogyms utrustning sedan 2008.
Jag upplever att Technogym ligger långt fram när det gäller utveckling och att de har högkvalitativ utrustning. De uppfyller våra träningsmässiga behov. Qicraft är en pålitlig samarbetspartner och en bra rådgivare. Det är något som skiljer Qicraft från andra träningsleverantörer. Jag tycker att de har en bra ’aftermarket’-profil och ger rådgivning även när det inte handlar om en konkret försäljning. Det är minst lika viktigt”, förklarar Rune Stangjordet-Eger.