Artikel

FIBO 2019 – En tillbakablick

TextNorberto Lacourt

FIBO – mässan där bokstavligen alla inom träningsindustrin spänner sina muskler maximalt.

Globalt sett anses FIBO i Köln vara en av de viktigaste forum att synas och höras i för företag i tränings -och hälsobranschen. Företag från hela världen ställer ut, erbjuder sina produkter, tjänster och delar med sig av sina visioner om hur de tror eller vill att branschen ska se ut i framtiden.

Mässan är gigantisk och fördelad i sju olika hallar som i sin tur är uppdelade i 14 olika kategorier. Här finns allt från kläder, kosttillskott och skönhetsprodukter till en alldeles egen avdelning för kinesiska produkter och självklart det som är vår nisch, träningsutrustning och upplevelser.

Norden är en viktig marknad

Som representanter för Technogym i Norden jobbade vi tre dagar på FIBO. Torsdagen den fjärde och fredagen den femte var dagarna då vi träffade kunder och samarbetspartners från hela norden, minst sagt fullspäckade dagar.

Varje år reser fler och fler svenskar till FIBO för att ta del av nyheter, söka inspiration, knyta nya kontakter och göra affärer. Årets upplaga var definitivt inget undantag, snarare tvärtom, mötena var många och diskussionerna mycket givande. Tack alla ni som var på plats och tog er tid att prata med oss en stund.
Många valde att kombinera sitt FIBO-besök med European Health & Fitness Forum som arrangeras av Europe Active tillsammans med FIBO dagarna innan mässan öppnar för allmänheten.

Teknologi i fokus

En sak man snabbt kunde konstatera från besöken på både FIBO och European Health & Fitness Forum, är att den snabba teknologiska utvecklingen inte bara förändrar hur gym, klubbar och studios utvecklas.
Det påverkar även kundernas beteenden och allt däremellan, d.v.s. kundvårdskommunikationen (CRM system), marknadsföringen (kanaler och kommunikationsmetoder) samt sättet man tar betalt på (affärsmodeller).

Det verkar som att alla pratar om digitalisering och det finns massor av olika syn -och angreppssätt. Vissa hävdar att allt som kan automatiseras ska automatiseras. Andra hävdar att vi borde göra precis tvärtom, alltså bromsa den teknologiska utvecklingen, eftersom det är just den som gör många av oss sjuka. Några vill bara fortsätta som de alltid har gjort och andra är progressiva, inte sena med att hoppa på allt som är nytt och spännande.

Kunskap gör skillnaden

Vi hävdar bestämt att den teknologiska utvecklingen är vår vän, det gäller bara att veta hur teknologin ska användas till vår fördel. Det är just detta Technogym valde att fokusera på under FIBO. Att på ett praktiskt och pedagogiskt sätt visa hur en ”uppkopplad” verksamhet kan dra nytta av digitaliseringen för att behålla befintliga kunder och skaffa nya. Hur operatörer kan fortsätta att vara relevanta i en värld som ständigt förändras. Hur vi ska se till att flera blir fysiskt aktiva och på så sätt leva ett hälsosammare liv.

CLUB 4.0
möjliggör utveckling av befintliga affärsmodeller genom att erbjuda olika upplevelser till olika människor baserade på deras personliga mål, passion och lust, allt på en och samma plats.”

CLUB 4.0

Innovativ utrustning, revolutionerande digitala lösningar och träningsupplevelser står i fokus i det nya CLUB 4.0 konceptet.
CLUB 4.0 möjliggör utveckling av din affärsmodell genom att erbjuda olika upplevelser till olika människor baserat på deras personliga mål, passion och lust, allt på en och samma plats.

Kunderna fördjupas i olika träningsområden som erbjuder kompletta program och format skapade för att tilltala olika typer av slutanvändare.
Med hjälp av specifika applikationer kan tränare enkelt och smidigt skapa roliga och motiverande klasser och hantera alla beståndsdelar i ett träningsupplägg. Allt från schemaläggning av klasser till musikval. Tränare kan också välja specifika träningspass från biblioteket och förinställda parametrar som deltagarna kan följa.

CLUB 4.0 träningsformat erbjuder:

SKILLRUN klass och BOOTCAMP
SKILLROW klass
– SKILLATHLETIC klass
SKILLBIKE klass
SKILLMILL (HIIT) klass
BIOCIRCUIT klass

Club 4.0 använder Mywellness digitala plattform och Technogyms ekosystem som kopplar samman alla Technogym produkter och program. Detta innebär att användare kan samla in och få tillgång till all sin personlig data i en och samma profil via mywellnessappen i mobilen. Allt registreras oavsett om de kör klass, tränar på egen hand med Technogymutrustning eller utomhus.

SKILL LINE – Produkter och format utformade för prestationsträning”

Träningsformaten

Skillathletic Training

Utvecklat av Technogyms Scientific Research med hjälp av topptränare och idrottsutövare, syftar till att förbättra atletisk prestation genom ett brett utbud av träningspass baserade på de fyra Skillathletic Training Skills – Power, Agility, Speed & Stamina. Varje träningspass kan utföras i olika svårighetsgrader (genom skalning eller progressioner) så att personer med varierande fysisk förmåga kan delta samtidigt.

Biocircuit

Det nya cirkelträningsformatet och metoden som erbjuder en automatiserad personlig träningsupplevelse och hjälper användarna att nå sina mål på kort tid.
Det guidade formatet ger en engagerande upplevelse som kräver varken justeringar eller väntetid, eftersom övningar, arbetsbelastning, intervaller och takt redan fastställts och integrerats i det personliga programmet och profilen. Detta görs i förväg av dig tillsammans med en tränare, konfigureringen tar ca 15 min.
Biocircuit erbjuder snabb och effektiv träning, alltid redo när användaren är redo.
Tack vare Biodrive, motordriven teknologi baserad på revolutionerande rymdteknik, levererar Biocircuit personlig träning på ett säkert, guidat och effektivt sätt.

Skillrun Klass

Skillrun är det första löpbandet som kombinerar konditions- och styrketräning i en och samma lösning och är utformat för att uppfylla träningskraven hos både elitutövare och träningsentusiaster. Tack vare den unika Multidrive-tekniken  erbjuder Skillrun både konditionsträning och motståndsövningar för att öka effekten. Genom den interaktiva Unity-konsolen (skärmen) få användarna tillgång till anpassade träningsupplägg som engagerar och motiverar dem genom digitalt innehåll, personliga träningsprogram och dataspårning.
Skillrun erbjuder möjlighet att skapa intressanta klasser genom att helt enkelt välja en befintlig profil från biblioteket och övervaka varje medlems prestationsdata och överensstämmelse mot klassprofilen.
För HIIT-entusiasterna kan operatörerna också skapa en Skillrun Bootcamp, som kombinerar konditions- och styrketräning i högintensiva pass. En otrolig variation av släde och fallskärm övningar, sprintar och acceleration, samt lutningsförändringar håller användarna engagerade och motiverade.

Skillbike Klass

Skillbike är den revolutionerande stationära cykeln som gör det möjligt för cyklister, triatleter och cykelentusiaster att uppleva utomhuscyklingens känslor och utmaningar av i en inomhusmiljö. På gym och studios är Skillbike också perfekt för små grupper, antingen på gymgolvet eller i ett eget separat rum. Tränare kan erbjuda två olika men ändå lika engagerande klassupplevelser, Race och Performance, som kan förberedas i förväg och hanteras på plats med Skillbike Professional App.

Skillrow Klass

Skillrow erbjuder en roddupplevelse utöver det vanliga, med deltagare som ror antingen mot varandra, eller tillsammans i total synkronisering som en riktig besättning. Tränare kan ställa in en viss takt som visas på skärmen, och deltagarna kan övervaka sina biometriska värden på en stor skärm för ett verkligt uppslukande träningspass.

Skillmill Klass

Klubbar och studios som redan är etablerade, eller vill etablera sig inom högintensiva segmentet  kan exempelvis erbjuda klasser på Skillmill, det enda icke motordrivna löpbandet som har utvecklats specifikt för prestationsträning för elitidrottare. Tränarna kan skapa högintensiva träningspass (HIIT) på Skillmill som erbjuder deltagarna ett helt nytt sätt att faktiskt träna som en elitatlet, i en motiverande miljö som i sin tur kommer att få dem att prestera bättre än någonsin.

Vi ser fram emot nästa års upplaga av FIBO. Hoppas vi får träffa många fler av er och att den innovativa kraften som finns i branschen fortsätter att växa sig allt starkare.